Украинският президент посочи, че решението е "закон за нашата духовна независимост"

Парламентът в Киев прие закон,който забранява дейността на свързаната с Русия украинска православна църква.

Мнозинството от украинците са православни християни, но са разделени между свързаната с Москва църква и православната църква на Украйна, призната от Вселенската патриаршия от 2019 година.

Украинските власти обвиняват руското разклонение, че подкрепя войната срещу Украйна като разпространява проруска пропаганда и дава поле за изява на шпиони.

Приетият днес текст забранява руската православна църква на украинска територия, а правителствена комисия ще състави списък на свързаните организации, чиято дейност не е разрешена.

Зеленски благодари на Съвета на църквите, че подкрепя законопроекта за Московската патриаршия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че забраната на Киев за свързаните с Русия религиозни организации ще увеличи независимостта на страната, предаде АФП. „Днес искам да отбележа работата на Върховната рада. Беше приет закон за нашата духовна независимост“, заяви Зеленски в социалните мрежи. Той добави, че "правителството ще продължи да укрепва Украйна и нашето общество“.

По-късно Московската патриаршия осъди „незаконната“ забрана на църквата в Украйна, предаде БГНЕС. „Това е незаконен акт, който е най-грубото нарушение на основните принципи на свободата на съвестта и правата на човека“, написа говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase