Изборният кодекс категорично забранява партия да влиза в повече от една коалиция

Централната избирателна комисия се събра на заседание по казуса с ДПС. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи за NOVA, че вече са изготвени предписания към двете фракции на Движението, но отказа да даде подробности.

ВАС ще работи през почивните дни, за да разглежда жалби, свързани с изборите

Решението на ЦИК към момента е следното: Водената от Делян Пеевски коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало” и коалицията „Демокрация за права и свободи – ДПС”, начело с Джевдет Чакъров, трябва да докажат пред Комисията, че партия ДПС не е част от техния в състав. В противен случай, могат да получат отказ да участват в предстоящите избори.


Комисията дава три дни срок, както е според Изборния кодекс, двете коалиции да докажат, че ДПС не е част от тях. Решението беше гласувано от 14 членове на комисията. 11 бяха "за" изпращане на тези указания, а трима гласуваха против.

 

Ако след изтичането на този тридневен срок от ЦИК не получат нужната информация, следва отказ на регистрацията. При такъв сценарий решението може да се обжалва през Върховния административен съд. Той също има 3 дни, за да излезе с решение. И всичко това трябва да приключи до другата сряда- 11 септември, когато е крайният срок за регистрация за предсрочните парламентарни избори.

Днешното заседание на ЦИК по график трябваше да започне тази сутрин, но вместо това стартира минути след 18 часа. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase