След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

След възхода на изкуствения интелект възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология, включително фалшиви изображения. Фалшиво видео на Камала Харис и Доналд Тръмп се появи в публичното пространство. На него се вижда как Тръмп и Харис се държат за ръце. От видеото става ясно, че те са на романтична разходка, предаде Voice of America.

Изображението е генерирано с изкуствен интелект, а чатботът, отговорен за създаването му, се нарича Grok - най-новата версия на изкуствения интелект на X. 

Но как този чатбот предизвиква противоречия на изборите в САЩ? 

Grok изрази опасения относно способността си да произвежда дезинформация, особено в критични моменти като президентските избори в САЩ. 

Републиканци и демократи срещу ограничаване свободата на словото в социалните медии

AI на X, компанията на Илон Мъск, стартира най-новата версия на Grok през август 2024 г., която позволява на потребителите да създават хиперреалистични изображения от текст с безпрецедентна гъвкавост. 

„ИИ може да предизвика разпространение на дезинформация с безпрецедентна скорост и мащаб. Така че, ако не преговаряме с платформите, тя намаляват всякакво саморегулиране около потенциалното използване на AI. Това означава, че през 2024 г. може да се зароди перфектна буря от дезинформация“, смята сенатор Марк Уорнър. 

От своя страна Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, отговаряща за надзора на изборната сигурност в Съединените щати, заяви, че генеративният изкуствен интелект няма да въведе нови заплахи в този изборен цикъл. 

След предупреждения и разследвания, X започна да прилага допълнителни ограничения за Grok. Ефективността на тези мерки обаче все още не е сигурна, тъй като изображения на политически фигури продължават да се разпространяват без цензура, посочва VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, vesti.bg