Темата коментираха премиерът, „Възраждане” и Делян Пеевски

Нов епизод от скандала със Северна Македония. От „Възраждане” подготвят декларация на парламента, а председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски настоя за обединение между политици и институции по темата. Според премиера Димитър Главчев България вече е направила достатъчно компромиси с националната си идентичност.

„България е предвидим партньор. Подкрепяме разширяването и европейската перспектива на Западните Балкани. Не смятам обаче, че тонът, който използват в РС Македония, ще им помогне да станат член на ЕС. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност. Те просто трябва да спазват изискванията, за да се присъединят към Съюза”, заяви премиерът Димитър Главчев.

Готвената декларация от „Възраждане” е заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски. Това съобщи пред медиите в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

Във видео, публикувано вчера в канала на ВМРО-ДПМНЕ в YouTube Николоски казва, че иска да отговори на „истерията, която създават част от безотговорните български политици”, включвайки Република Северна Македония в предизборната реторика в България.

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

„След като има очевидно затвърждаване на тази политика, трябва да има декларация на Народното събрание. Ние сме подготвили такава, ще я внесем във Външна комисия и ще искаме тя да се събере на извънредно заседание”, обяви Костадинов.

По думите му България трябва да уведоми партньорите си в ЕС за това, което се случва от другата страна на границата, „има саботаж и срещу общоевропейски политики и една от тях е Коридор №8”. „Вчера заявихме, че когато искаш да си в един общ европейски дом, трябва да спазваш политиката му, едно от условията е да има политика на добросъседство”, подчерта Костадинов. И припомни, че с РСМ сме подписали  договор за добросъседство и приятелство, който по думите му откровено се нарушава.

„Разбираме, че това е политика на съзнателно търсене на провокации, които към настоящия момент нашето правителство отиграва много добре”, коментира Костадинов. „В този случай трябва и парламентът да помогне, защото смятаме, че като законодателна институция трябва да се произнесем умерено и дипломатично, без да влизаме в тона на отсрещната страна”, допълва той.

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Коментар по темата направи и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. „Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия, с които да се пресече тази вълна на унижение и обида към страната ни”, обяснява той.

„Ако искаме да сме на нивото на отговорността, която са ни възложили българските граждани, всички политици и институции трябва да се обединим, за да защитим националната си чест и достойнство, независимо от политическите ни принадлежност и пристрастия”, апелира той.

Според Пеевски трябват незабавни и адекватни действия от българските институции, главно от страна на Министерство на външните работи, в отговор на демонстративната антибългарска кампания, водена от политиците в РСМ.

„Тези действия трябва да включат и ангажирането на вниманието на европейските институции, тъй като разширяването на Европа е стратегическа цел, която не бива да бъде подкопавана от възможността в европейското семейство да проникнат структури, които предварително не приемат политиките на добросъседство, толерантността и единството и са проводници на опасно руско влияние в общността”, подчертава Пеевски.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА