Разследват възможен руски саботаж

Властите в Германия разследват случаи на запалителни устройства в пратки. Според медии в страната, които следят разследването, не е изключено руски саботаж да е в основата на случаите.

Още в края на юли пожар в товарния център в Лайпциг разтревожи властите. Те предупредиха за запалителни устройства в пакети, изпратени от неизвестни лица, чрез спедиторски фирми. В продължение на няколко седмици под вниманието на германските власти са били няколко колетни пратки, изпратени от частни лица в различни точки на Европа, които са се запалили по пътя до крайната цел.

Фалшива тревога с подозрителен пакет край британския парламент

Според информация на германските медии от службите за сигурността не изключват връзка на нарастващите случаи и руски саботаж. В кръговете по сигурността тук е публична тайна, че руската шпионска и саботажна дейност рязко се увеличи през последните седмици и месеци, например с използването на дронове.

В Лайпциг се намира глобалният център на една от най-големите спедиторски компании. Пакет, изпратен от някоя от Балтийските държави избухва и подпалва цял товарен контейнер, който съдържа и други пратки. Пожарът е бързо потушен, но оставя въпроси.

Според информация на ДПА разследването е поела Федералната прокуратура в Карлсруе, но оттам отказват да дадат информация. Други страни в Европа също са засегнати от подобни случаи с избухващи пратки.

Пакети с бомби на две летища и една гара в Лондон

От спедиторската фирма, която оперира на територията на няколко европейски държави съобщиха, че са взели необходимите мерки, за да защитят служителите си, съоръженията си и пратките на клиентите си.

От службите изразиха опасения, че подобни случаи може да има и в бъдеще и може да се предположи, че неконвенционалните запалителни устройства са били умишлено изпратени, за да нанесат щети на компании за товарни услуги и друга логистична структура в западните страни. Всички известни проблемни пакети до момента са съдържали електрически устройства и съдове с течности.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase