Държавният глава поиска помощ за освобождаване на българските моряци от „Галакси Лийдър”

Продължава посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк в рамките на Срещата на върха на Организацията на обединените нации. В сряда той говори пред Общото събрание на ООН и имаше редица срещи с държавни лидери.

Радев се срещна с новоизбрания президент на Иран Масуд Пезешкиан, който е сочен за умерен, реформатор, искащ повече контакти със Запада. Българският държавен глава е приветствал желанието на новото ръководство на Иран да задълбочи диалога с Европейския съюз, за да се укрепи доверието и да се развие сътрудничеството по въпроси от общ интерес и по-чувствителни теми като ядрената програма на иранската държава.

​Президентът на България е отправил молба за подкрепа в преговорите за освобождаване на капитана и помощник-капитана на кораба „Галакси Лийдър“.

Президентът: Страната ни има интерес да развива партньорството си с Иран

 

По-рано през деня Радев е имал срещи с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, френския президент Еманюел Макрон и новия държавен глава на Чехия Петър Павел.

Провела се е среща и с генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Пред него Радев е споделил, че дипломацията чрез ООН трябва да определя бъдещето на човечеството, а не военните конфликти.

В сряда вечер президентът и неговата съпруга Десислава Радева бяха гости на традиционния прием, даван от американския президент Джо Байдън и неговата съпруга д-р Джил Байдън, в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Репортер: Ясен Дараков

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase