На този фон САЩ предупреди за атака с балистични ракети от Иран

Продължава размяната на удари между „Хизбула“ и Израел. Ливанската шиитска групировка атакува военен обект близо до Тел Авив. Групировката твърди, че е изстреляла няколко ракети към израелската военновъздушната база „Сде Дов“ в покрайнините на столицата.

Сирени за въздушно нападение прозвучаха в Централен Израел, предупреждавайки за възможен ракетен обстрел.

Израелските ВВС от своя страна са нанесли нов удар по ливанската столица, съобщи в изявление армейската пресслужба. Обстрелът близо до границата е интензивен, ливанската армия се оттегли навътре в страната, а жителите на 25 ливански села бяха евакуирани. 

Видео: "Ройтерс"

„Израелските отбранителни сили извършиха прецизен удар по Бейрут“, пише в изявлението. Очевидец заяви пред „Ройтерс“, че ударът е нанесен по южните предградия на ливанската столица. 

САЩ: Иран готви атака с балистични ракети срещу Израел

Според Израел, започналата снощи сухопътна операция е само срещу цели на Хизбула в Южен Ливан. "Ще премахнем възможно най-бързо заплахата до нашата граница. Всяка друга суверенна държава ще направи същото. Това е убийствена терористична организация в размер на армия. И ние ще се погрижим за нея. Ще изтласкаме „Хизбула“ обратно от границата", заяви Даниел Хагари.

И през изминалото денонощие Израел продължи да нанася „прецизни удари“ цели в Бейрут, а военните увериха: "Няма да влезем в Бейрут, нито в градовете в Южен Ливан". 

Ливански медии твърдят, че Израел е нанесъл удар и по сграда в палестински бежански лагер близо до южния град Сидон. Според "Ал Джазира" има много жертви, но тази информация не е потвърдена от друг източник. Вероятна цел е бил висш командир от "Хизбула", след като през уикенда беше убит лидера на групировката Хасан Насрала. 

Ливанският премиер обяви, че страната му е изправена пред много труден момент, бежанците вече са един милион. 

Израелски специални сили извършват операции в Южен Ливан от месеци и са открили тунели на "Хизбула" и складове с оръжия под жилищни сгради. Те също така са разкрили планове на групировката за инвазия, съобщи говорител на въоръжените сили на Израел. Говорителят каза, че детайлите за тези операции се разсекретяват за първи път, откакто Тел Авив официално обяви по-голяма сухопътна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан.

Израелските системи за противовъздушна отбрана са напълно готови за всякаква атака от страна на Иран, но за момента няма идентифицирана такава заплаха, заяви днес Даниел Хагари, минути след като САЩ предупредиха, че в най-скоро време може да бъде извършено нападение с балистични ракети.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова