Нападението предизвика радост в Техеран и Багдад

Иран извърши ракетна атака срещу Израел. Късно във вторник 180 ракети бяха изстреляни към еврейската държава. Повечето от тях са прехванати. Според Иран обаче 80% са поразили целите си, които били три военни бази. До момента няма данни за жертви и пострадали. 

Техеран обяви, че за първи път са били използвани свръхзвуковите ракети "Фатах".

Час след приключване на атаката, Израел отвори въздушното си пространство и обяви, че възобновява полетите. Говорител на израелската армия заяви, че „тази атака ще има последствия“.

"Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея. Режимът в Техеран не разбира нашата решимост да се защитаваме и решимостта ни да отвърнем на враговете си. Яхия Синуар и Мохамед Дейф не го разбраха, Насрала и Мохсен не го разбраха. Очевидно има хора в Техеран, които също не го разбират. Ще го разберат. Ние ще се придържаме към правилото, което сме определили: Който нападне нас - ние нападаме него", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. 

Реакциите на световните лидери след атаката на Иран срещу Израел (ОБЗОР)

И САЩ реагираха остро на атаката. "Бих искал да кажа, че преди няколко часа, за втори път в рамките на пет месеца, Иран предприе директна атака срещу Израел, включително с около 200 балистични ракети. Това е напълно неприемливо и целият свят трябва да го осъди. По първоначални данни Израел, с активната подкрепа на САЩ и други партньори, ефективно е отбил тази атака. Още веднъж демонстрирахме ангажимента си към защитата на страната и ще останем в много тясна връзка с Израел и другите партньори в региона през следващите часове и дни", подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Една от ракетите, изстреляни от Иран по Израел, е паднала в град Тубас на Западния бряг. Няколко мъже бяха заснети да се събират около останките в оживена част на града. Ракетите, изстреляни от Иран в отговор на кампанията на Израел срещу съюзниците на Техеран от „Хизбула“ в Ливан, бяха забелязани да прелитат над различни места над Западния бряг.

Смразяващи кадри: Ракетите, изстреляни срещу Израел (ВИДЕО)

Същевременно стотици иранци се събраха в центъра на Техеран, за да отпразнуват въздушните удари. Множеството развяваше ливански, палестински, ирански знамена и флагове на "Хизбула", а някои от хората дори черпеха с бонбони.

Иранските революционни гвардейци заявиха, че страната е изстреляла десетки ракети към Израел и ако тя отвърне на удара, отговорът на Техеран ще бъде „по-съкрушителен и разрушителен“. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Станимира Шикова