Светослав Малинов и Боян Стефанов с анализ на събитията

Напрежението в Близкия изток и ще се отрази ли то на България коментираха политолозите Боян Стефанов и проф. Светослав Малинов в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Това, което става в момента, е ескалация. Ако тя продължи, може да се мине на ново ниво на противопоставяне. Ако ситуацията деескалира, конфликтът няма да има отражение у нас, с изключение на цените на петрола, където засега също се изчаква“, каза Малинов.

Стефанов заяви, че в българското общество донякъде има разделение, провокирано от конфликта в Близкия изток. Той допълни, че и в страните от Европейския съюз, и в САЩ се наблюдава такова.

Любомир Бояджиев: Израел със сигурност ще отговори на атаката на Иран

Малинов е на мнение, че на този етап президентът Румен Радев не трябва да свиква Консултативният съвет за национална сигурност в класическия му формат, на ниво политически партии и техните лидери. „Редно е координацията на усилията на държавата да върви по друга линия“, допълни той.

Събеседниците коментираха и темата за бъдещото управление на страната. Малинов смята, че „червените линии“ ги има, но „по някакъв начин се разбира, че те са малко по-далеч, отколкото са били преди“. „ПП-ДБ излезе с формула за подкрепа. ГЕРБ критикува тази формула, но доста умерено. Започва да съществува нещо близко до мнозинство", посочи още той.

Стефанов е на мнение, че „е редно да има политическо правителство, безспорно коалиционно, но е редно премиерът да бъде излъчен от партията, спечелила изборите“. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова