Още 25-има българи и членове на семейства им са поискали да бъдат евакуирани от Ливан

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков и Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, коментираха организацията по посрещането и настаняването на българските граждани, евакуирани от Бейрут.

Премиерът свиква Съвет по сигурността

"Взети са допълнителни мерки за сигурност за дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия у нас", добави Илков. Според него към настоящия момент няма данни за опасност от терористична атака.

"След последните събития нашите посолства в Бейрут, Техеран и Тел Авив работят с пълна функционалност. В непрекъсната връзка сме с тях и нямаме информация за пострадали български граждани", посочи Шекерлетова.

"Със заповед на министър-председателя е създадена междуведомствена работна група от представители на всички министерства и агенции, които имат отношение и отговорности в този процес на евакуация", заяви Илков.

По думите му МВР е подсигурило настаняване на евакуираните в над 250 места в почивните бази на министерството. "Осигурена е абсолютна логистика – придвижване, настаняване, изхранване", увери Илков.

Той посочи, че в случай на недостиг на места, има уверение от останалите министерства, че ще може да се използват и техни бази.

"Имаме данни за броя на българските граждани, които са готови да се евакуират и търсят нашата помощ. След двата полета, извършени за 48 часа, имаме още около 25 българи и членове на техните семейства, които са изявили готовност за евакуация от Ливан", заяви Шекерлетова.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Мира Мирчева