Fт Израел зависи как ще се развие ситуацията занапред, смята журналистът

„Въпросът какъв точно може да бъде отговорът на Израел е важен, защото от него зависи как ще се развият нататък събитията. Ако хипотетично предположим, че можем да се намираме в рамките на сценария, който наблюдавахме през април, когато за първи път имаше пряка атака от страна на Иран срещу Израел, то зависи какъв ще бъде ответният отговор. На ръба сме на голяма война в региона. Не е добре да бъдем обградени от сериозна война на север – в Украйна, а сега и на юг от границите на България”, това коментира в ефира на „Пресечна точка” журналистът Георги Милков.

Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата

По негови думи най-сериозната заплаха в бъдеще е, ако започне пълномащабна война в Близкия изток, която засяга Иран и я дестабилизира като държава. „Тогава трябва да сме подготвени за сериозна бежанска вълна и криза, каквато не сме виждали до този момент”, каза още Милков.

„В Иран има между 5 и 7 млн. афганци - бежанци от Афганистан, които приелата ги страна задържа на своя територия. При хипотетичен сценарий, при който говорим, че започва истинска война и Иран е дестабилизирана, означава, че трябва да сме готови да приемем тази огромна бежанска вълна от иранци и афганистанци”, обясни журналистът.

По думи на Милков САЩ са единствената страна, която може да окаже важна роля в конфликта в Близкия изток. „Ролята на управляващия елит във Вашингтон е сериозна. В САЩ предстоят не само избори, но и трябва да направят всичко възможно да окажат ефективен натиск върху военното правителство на Израел”, добави той.

Милков коментира и новината, че Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата. „Това е поредната стъпка от войната, която Израел води с ООН. За Израел би трябвало да е ясно, че дори на световната сцена, тепърва ще чуват гласове, които не им харесват и не са в тяхна полза”, каза журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова