Иранският президент Масуд Пезешкиан от своя страна посочи, че Техеран не търси война

„Ние сме по средата на тежка война срещу иранската ос на злото, която се стреми да ни унищожи. Това няма да се случи – защото ние ще стоим заедно и с Божията помощ – ще победим заедно." Това написа в социалната мрежа X израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той завършва съобщението си, казвайки, че Израел ще върне отвлечените на юг, ще върне жителите на север и ще „гарантира вечността на Израел“. 

Отбранителните сили на Тел Авив потвърдиха смъртта на осем убити израелски войници, както и седем ранени при сухопътната инвазия. 

Ожесточени сражения между израелските военни и "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Иранският президент Масуд Пезешкиан от своя страна посочи, че Техеран не търси война, но Израел принуждава страната му да реагира.

В своя реч на пресконференция в Доха, той предупреди, че Иран ще има по-силен отговор, ако Израел отвърне на вчерашните удари.

Пезешкиан казва, че целта на Израел е да разшири насилието в региона и я обвинява, че не иска мир. Освен президентът подчертава, че Иран иска да предотврати и спре насилието.

Във вторник Иран изстреля около 200 ракети, включително хиперзвукови оръжия, към Израел, което изпрати уплашени цивилни в убежища. Израел прихвана повечето от тях, а медиците съобщиха за двама души, леко ранени от шрапнели. Една от ракетите е повредила сграда на училище.

Израелските военни заявиха, че няколко ирански ракети са паднали в бази на военновъздушните сили, без да причинят никакви щети.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: "Би Би Си"