Брюксел смята, че текстът нарушава европейското право

Европейската комисия съобщи днес, че подава иск срещу Унгария пред Съда на Европейския съюз във връзка със спорния ѝ закон "за суверенитета", приет в края на 2023 г.

Брюксел смята, че този текст, приет по инициатива на унгарския премиер националист Виктор Орбан, нарушава европейското право. 

"След като направи задълбочена оценка на отговора на унгарските власти, Европейската комисия твърди, че повечето от посочените оплаквания все още не са разгледани", се казва в изявление на ЕК.

Ново допитване срещу ЕС ще се проведе в Унгария

Чрез закона, който предвижда постановяването на присъди, включващи лишаване от свобода, се създава орган за наблюдение, за който се предполага, че предотвратява "чуждестранна намеса" в изборния процес и "защитава суверенитета" на страната.

Неправителствените организации и противниците на Орбан виждат в това нова атака, целяща да заглуши опониращите му сили.

Унгарското правителство предупреди, че няма да отстъпи, което бележи пореден епизод от трайната конфронтация между Орбан и партньорите му от ЕС. Будапеща редовно обвинява Брюксел и "различни чуждестранни организации", особено американски, че "разпределят милиарди евро" на опозицията, за да "повлияят на избора на гласоподавателите".

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Симеон Томов, БТА