Историята разказва 32-годишният Азад Юсуф Кумар от Пошван, Кашмир

Мъж от индийската област Кашмир твърди, че е бил измамен да работи за руската армия. Той споделя пред Voice of America за трудностите, които е преживял заедно с други негови сънародници. В продължение на осем месеца 32-годишният Азад Юсуф Кумар от Пошван в Пулуама, Кашмир, отчаяно копнеел да се върне у дома, докато служел в руската армия. Той разказва, че е бил измамен, след като е отговорил на онлайн обява за работа като помощник по сигурността в Москва. Подписал договор на руски език без превод. Три дни след пристигането си в Москва Кумар, заедно с още шестима индийци, е транспортиран до "тайно" място, където получили руски военни униформи и започнали обучение. 

“Бях ранен още първата седмица по време на тренировка и по-късно бях хоспитализиран. След като се възстанових, потърсих моите приятели, но разбрах, че са били изпратени във военната зона заедно с египтяни и непалци”, добавя Кумар.

Преподаватели в изгнание: Русия провежда пропаганда и милитаризира образованието

Кумар разказва, че докато работел за руските сили, копаел окопи и строил импровизирани бункери в Източна и Южна Украйна в продължение на дни, без достатъчно храна и вода. “Нямам думи да опиша страданието си”, споделя Кумар. 

Семейството му се обърнало за помощ към Министерството на външните работи и парламента. Индийският премиер Нарендра Моди посетил Русия и обсъдил въпроса с руския президент Владимир Путин. 

Кумар казва, че е оцелял, защото е отказал да научи руски език, докато тези, които са се съгласили, били изпратени на фронтовата линия с руските сили. Кумар и 34-ма други индийци вече са у дома. Но по думите му много негови сънародници все още са на фронта. Той призова правителството да им помогне да се завърнат у дома, посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, dariknews.bg