Цветелина Пенева и Жоро Пенчев с коментар по темата

Беше ясно, че машините за гласуване, които са закупени на няколко транша, в един момент ще излязат от гаранция. Но ние имаме уверението на ЦИК, че те са обслужвани добре във времето, включително и сега на предстоящите избори. В обществената поръчка за обслужване на машините, в деня за гласуване, е включена и важната профилактика на принтерните устройства, които подозираме, че създадоха проблеми с отпечатването на бели бюлетини. До ден днешен никоя институция не можа да каже каква е причината за тези бели бюлетини и дали те се дължат на хартията или машините. Бих призовала ЦИК да даде гласност на тези изпитателни протоколи. Това коментира в студиото на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Цветелина Пенева от Сдружение „Демокрация и законност”, Обществен съвет към ЦИК.

Започна удостоверяването на машините за гласуване

Според нея е добре да се видят сертификатите за съответствие на хартията, както и докладът от експерти на Министерството на електронното управление и от БАН за причината за белите бюлетини.

Правителството удължи срока за съхранение на машините

„Трябва да бъде казано много пъти, че няма нужда всеки да руши доверието в машинното гласуване. Постоянно сякаш има някакъв глад за генериране на съмнение в машинното гласуване. То върши работа, удобно е и спести много голяма част от невалидния вот. Но ние не се възползваме изцяло от неговите предимства”, заяви Жоро Пенчев от „Обединение за честни избори”, Обществен съвет към ЦИК.

Според Пенева ЦИК не е спазила срока за регистрация на партиите и коалициите, като е предоставила още един допълнителен ден. „След като от 1 октомври е започнал процесът, едва на 4 октомври получихме график на министерството и какви са правилата за достъп на представителите на партиите за този процес, едва след като той е започнал. Това е една недобре свършена работа”, посочи още тя.

„Проблемът със съмненията идва от това, че остава неясно кога ЦИК и институциите действат съвестно, кога има някакви политически съображения, кога става дума за пропуск или недобросъвестност. Няма как да разграничим тези случаи, ако не настояваме за прозрачност”, смята Пенчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова