Вижте как можете да спечелите билети за фестивала

Малкият Доб е гостът ни в Podcast7, той е в музикалната индустрия от много години, като работи с световно известни артисти от типа на 6ix9ne, NLE Chopa,DMX, Gucci Mane и прочие. Историята му започва случайно преди около 11-12 години, когато е бил мениджър на българския рапър Мишо Шамара. Първият му досег с голямо международно събитие е, когато организира концерт на американския рапър The Game в Бургас, който обаче е отменен в последния момент. Тогава авторът случайно се свързва с човек от Франция, който го предупреждава за анулирането на турнето. След някои недоразумения, това сътрудничество се превръща в ключова връзка, която отваря вратите към международния музикален бизнес.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vbox7 (@vbox7official)

Музикалният бизнес понякога намира хората, без те изобщо да подозират, че ще се занимават с него. Така се случва и с Малкия Доб, който не е планирал кариера в тази сфера, но събитията го отвеждат точно там. Работата му като организатор на концерти и събития няма точна длъжностна характеристика, но включва множество задължения, като букинг на артисти, договаряне на условия и осигуряване на логистиката.

ТУК МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИТЕ БИЛЕТИ ЗА ФЕСТИВАЛА: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vbox7 (@vbox7official)

Един от интересните моменти в неговата кариера е свързан с фестивала, който предстои да се проведе на 16 октомври. Фестивалът е организиран в партньорство с инвеститор от Германия, който търси разширение на концертния бизнес в Балканския регион. Пример за успеха на подобни събития е румънският фестивал Beach Please, който през 2023 г. събра 40 000 души с участието на известни изпълнители като 6ix9ine и още много. Подобна мащабна организация се планира и за България.

Малкия Доб споделя: „Работата с толкова големи звезди е предизвикателство. Всяка от тях е различна и изисква индивидуален подход. Няма учебник за това как да общуваш с тях – всичко се случва на момента. Звезди като Rick Ross и Gucci Mane, например, са изключително затворени. Те пристигат, изнасят своето шоу и си тръгват, без да допускат никого близо до себе си. Рик Рос дори веднъж „открадна“ картина от хотел в Пловдив, която беше национално културно богатство и беше оборудвана с GPS. Историята завършва с това, че полицията го спира на магистралата, за да си върне картината.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vbox7 (@vbox7official)

От друга страна, артисти като 6ix9ine и Lil Pump са пълни с енергия и винаги организират купони в хотелските си стаи, канейки всички наоколо. Работата с тях е много по-отворена и неформална.“

Според Доб: Проблемът с фестивалната култура в България е, че тя все още не е достатъчно развита. Българската публика често има нереалистични очаквания относно организацията на големите събития. Много фенове смятат, че могат да влязат на концерт за 10 минути и че светът трябва да се върти около тях, като основната им цел е да се снимат с артиста. Това обаче е далеч от реалността на Запад, където хората чакат по няколко часа, за да влязат и излязат от големи концерти с публика от 50-60 хиляди души. Дори и при добра организация, просто броят на хората изисква повече време и търпение.

Пример за това е концертът на Ед Шийрън, където чакането е било дълго, защото всеки иска да влезе на стадиона. Никой не получава специално отношение, а процесът е еднакъв за всички. Още един голям проблем е липсата на навик у българите да купуват билети предварително. Това затруднява организаторите, защото не могат да предвидят колко хора да очакват и как да планират събитието. Последните продажби на билети в последния момент усложняват подготовката и логистиката.

В съседна Румъния фестивалната култура е значително по-развита, като страната има няколко фестивала, които са сред най-добрите в света. В класациите за топ фестивалите в света, Румъния има 2 или 3 събития в топ 10, което показва високото ниво на организация и популярността на тези събития. Това е пример, към който България трябва да се стреми.

За още интересни факти около музикалния бранш и разкрития за историята с P.Diddy може да гледате и слушате Podcast7 в Vbox7, NovaPlay и Youtube.

Редактор: Камена Георгиева