Днес полицейски действия текат в областите Монтана, София-област и Стара Загора, посочиха от ведомството

От МВР отчетоха 193 акции от началото на кампанията до днес. Близо 1000 са издадените предупредителни протоколи, като сред предупредените е и мениджър на голяма фирма.
37 души са задържаните до тази сутрин след акция „купен вот”, отчетоха от МВР. На този етап не са разкрити нови схеми. Цената на глас обаче силно варира - между 50 и 500 лв., сочат данните на силовото ведомство. От МВР са категорични, че търсят както нови дилъри на гласове, така и собственици или управители на фирми, които принуждават служителите си да гласуват по определен начин. За да направят проверка трябва да имат конкретна информация, напомнят от вътрешното министерство.

Павлов: Между седем и девет партии ще влязат в следващия парламент

Седмица преди вота акция блокира Монтана. София област и Стара Загора. И този път униформените проверяваха заложни къщи, магазини за хранителни стоки и частни домове по подозрения, че срещу опрощаване на дългове се осигуряват гласове за дадена партия, коалиция или кандидат. 

 

„237 от всички постъпили сигнали са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции. 13 - за неправомерна агитация, 10 - за унищожаване на имущество, 3 - за корпоративен вот и 45 за други нарушения, свързани с изборния процес”, обясни Митко Димитров,  дир. на дирекция "Пресцентър и стратегически комуникации" в МВР.

Най- много сигнали за купуване на гласове има в Бургаско - 48. Следва Варна с 34. Именно в морската столица беше една от първите акции за купен вот. От един от адресите в кв. „Аспарухово”, на 3 октомври беше изведен мъж. Днес той не е у дома си.
Във Великотърновско акцията в началото на кампанията доведе до арести за кражби, а не за купуване на гласове. Днес в квартал „Калтинец” в Горна Оряховица предпочитат да играят на карти, вместо на избори.

От МВР са категорични, че ще проверят всички сигнали, за които имат конкретна информация. А сред спряганите в публичното пространство за съмнения за търговия с вот попаднаха и футболни фенове.

„Заявявам от името на цялата фракция, че не заемаме страна на изборите. Не агитираме и нямаме нищо общо с политическите партии. Моля името на „София – Запад” да не се спряга в подобни среди”, призова Любомир Делев, член на фен клуба.

Преди време, Делев беше сред задържаните по разследването за побоя над Слави Ангелов.