Послания, мотивация и очаквани резултати след изборите на 27 октомври

"Битката е за ключовите постове в съдебната система и прокуратурата - по този въпрос консенсус няма да се постигне. Именно затова ще отидем на още едни избори", коментира социологът Кънчо Стойчев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Губим все повече избиратели. На частичните избори миналия уикенд тази тенденция се потвърди. Имаме две групи, които са се "хванали за гушите" по един и същи въпрос - контрол над прокуратурата и силовите органи. Взимат се заеми, страната се разорява, хората губят интерес. Тази ситуация някой ден ще се взриви. Страната върви към политическо избухване и икономически срив", подчерта той. 

Какви са сценариите за пренареждане на парламента след вота

От своя страна политологът Цветанка Андреева отбеляза, че проблемът е един и същ - невъзможността да се състави правителство след поредица от предсрочни избори. "Политиците, колкото и да се удрят взаимно по време на кампанията, все пак обсъждат как да направят кабинет. Появиха се поне две възможности - с равноотдалечен премиер или с чисто партийна коалиция. Възможността "Възраждане" да стане втора политическа сила се приема като причина за обединение на евроатлантическите формации. Към този алианс се причислява и коалицията около Пеевски", коментира тя.

Медийният експерт Георги Лозанов пък смята, че ДПС вече не е същото. "То играеше ролята на балансьор. "Възраждане" пък нанася все по-големи поражения върху общественото съзнание. Това е партия на руския имперски национализъм, която го представя като български национален интерес", коментира Лозанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова