Разказва "Дойче веле"

Всеки, който е учил в Италия в продължение на няколко години, би трябвало да може в бъдеще да стане натурализиран гражданин. Тази нова идея разделя десните управляващи партии в страната. Въпреки това тя би могла да даде на младите чужденци нова перспектива - включително на тези, които са родени в Италия, но родителите им нямат италиански паспорт.

Сони Олумати води на разходка със скутер из Рим екипа на „Дойче веле”. Той е роден в италианската столица. Това е неговият дом. Родителите му са от Нигерия. Едно дете се признава за италианец, единствено, ако поне единият му родител има италианско гражданство. Децата на имигранти, родени в Италия - като Сони Олумати, имат право да кандидатстват за гражданство на 18-годишна възраст, ако са пребивавали за постоянно в страната. Но Сони твърди, че властите продължават да изискват нови документи. Той все още няма италиански паспорт.

„Държат се така, сякаш дори нямате разрешение за пребиваване. Това е парадокс. Роден съм тук, ходил съм на училище тук, израснал съм тук. Дори представям Италия на международни състезания по танци”, разказва Сони Олумати от Движение на италианците без гражданство.

Силата на образованието: Лъч надежда за децата в бедните райони

Сони Олумати е автор, хореограф и танцьор. Носител е на няколко награди и е известна личност в Италия. Но като човек без италиански паспорт твърди, че се чувства дискриминиран. Без този документ той е подложен на ограничения при пътуване, търсене на работа и осигуряване на жилище. Освен това не може да гласува. В продължение на години Клара Осма е трябвало да търпи същото положение. Родителите ѝ са избягали от Албания в Италия. Тя е родена в Пулия. Но тъй като е прекарала три години в Албания като малко дете, е трябвало да кандидатства за натурализация. Отнело ѝ шест години, за да бъде одобрена.

„Белезите, които оставя пътят за получаване на гражданство, се запечатват завинаги. Това са белези на разочарование, на болка, на неприемане, на непринадлежност към собствената си страна. А след това осъзнаваш, че има два милиона човека в твоето положение”, твърди  Клара Осма от Движение на италианците без гражданство.

Пътят на мигрантите: От Африка през Мароко до Испания

Сега има лъч надежда - благодарение на Сони и Клара. С помощта на други активисти те са събрали достатъчно подписи за петиция, която може да предизвика референдум. И ако най-висшият съд на Италия одобри, той може да се проведе през следващата година. Понастоящем, за да кандидатствате за гражданство, трябва да пребивавате в Италия в продължение на десет години. Активистите искат този срок да бъде намален на пет години - какъвто е действащият закон в Германия и Франция. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова