Според експерта по киберсигурност Христиан Даскалов SMS известията от банка предпазват от финансови измами

Нова фишинг чрез SMS от името на "Български пощи". В нея се изискват данните кредитната или дебитната ви карта. Вместо обаче да платите 53 стотинки, като е упоменато, банковата ви сметка може да се окаже празна за секунди. До момента има данни за човек, който е бил "ужилен" с 4500 лева.

Нова измама: „Безплатна” къща срещу SMS (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според експерта по киберсигурност Христиан Даскалов SMS известията от банка предпазват от финансови измами. "В такъв случай получаваш незабавно информация за движение по сметката ти. Има кратък интервал от време, в което транзакцията може да бъде спряна, ако се обадите в банката", обясни той. 

Той призова да се избягват разплащанията през телефона. "Невинаги се показват линковете, които натискаме и така не можем да видим истинския уеб адрес. На компютър щяхме да направим разликата. Винаги си презаверявайте информацията през втори източник - дори и истински url може да бъде фалшифициран. Това се нарича спуфинг атака. Едиственият начин да се засече, ако има измама, е да звъннете на подателя и да се уверите, че наистина е изпратил конкретното съобщение или имейл", коментира киберекспертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова