Вижте какви продукти са използвали в миналото

Изложба в Париж предлага на посетителите да открият вкуса на галско-римското вино, да помиришат древногръцки парфюми, да усетят аромати от минали времена с помощта на френския археолог от "Колеж дьо Франс" - Жан-Пиер Брон, предаде АФП. Той изследва 50 години икономиките на Античността, като проучва занаятчийските квартали в Помпей, винопроизводството в Галия и възпроизвежда химическия състав на парфюми от Древна Гърция. 

Лувърът предоставя за изложбата амфори, коркови тапи, маслени лампи и вази за парфюми, както и преси за вино. Показани са макети и на винарски изби и транспортни кораби.  

Най-популярните кулинарни изкушения на Франция (ГАЛЕРИЯ)

Парфюмите, които са използвани за козметика, масажи, медицински процедури, дълго време са оставали загадка. Известни са рецепти, например от гръцкия лекар и фармаколог от I век Диоскорид. "Но всичко това беше малко абстрактно", казва кураторът на изложбата - историкът Обер дьо Лапиер. 

Анализирайки сидиментите, открити на дъното на вазите с парфюми, в сътрудничество със специалист химик, френският археолог успява да пресъздаде едно от тези ароматни масла - родинон, което посетителите на изложбата могат да помиришат.

"Използван е зехтин от зелени маслини, основа от корен - каламус, вид ароматна тръстика, която служи за фиксатор, и рози дамаскини. Тази смес се е приготвяла  на ръка в големи съдове, чиято вътрешна страна е намазвана с мед. Ръцете също са били потапяни в мед", обяснява кураторът. 

Изложбата "Вина, масла и парфюми. Археологическо пътешествие в Античното Средиземноморие" може да бъде разгледана безплатно от 28 октомври до 31 януари.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Христина Терзиева, БТА