Партиите останаха доволни от резултатите, но никоя не даде категорична заявка за редовно правителство

В изборната нощ голяма част от партиите останаха доволни от резултатите от вота, но никоя не даде категорична заявка за редовно правителство в 51-вия парламент.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разчете резултатите като категорична победа за партията му. И допълни, че тя ще управлява с всеки, който подкрепи програмата ѝ, но постави червена линия между ГЕРБ и „Възраждане”.

„Ангажимент е да направим правителство. Категорична е победата на ГЕРБ. Нашата програма ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство. Всички са потенциални партньори, освен „Възраждане”, които поздравявам за добрия резултат, но чисто идеологически това не мога да го допусна”, заяви Борисов.  

Борисов: Ще управляваме с всеки, който подкрепя нашата програма

Вторите в надпреварата - ПП-ДБ, заявиха, че за тях приоритет ще продължи да бъде борбата с корупцията по високите етажи на властта. Въпреки това от формацията не дадоха отговор биха ли участвали в управлението и с кого. 

Петков: Благодарим на гражданите, които повярваха, че България може да бъде променена

„Първо трябва да попитате ГЕРБ какво ще правят като победители. Те отново носят отговорността да се състави правителство. Досега на са казали, че са готови да тръгнат по този план. Нека да видим те какво предлагат. Когато излязат окончателните резултати, тогава може да питате нас”, заяви Николай Денков.  

От „Възраждане” предпочетоха да изчакат с коментарите за вота, докато не видят окончателните резултати. Вместо това те се обърнаха към избирателите си във Facebook страницата си. „Благодарим на всеки от вас, който избра единствената партия, която защитава българския национален интерес. Очакваме окончателните резултати”, написаха от формацията.

„Възраждане” благодари на своите избиратели

С позиция във Facebook благодарност изрази и Делян Пеевски, който е категоричен, че новото начало е необратим факт. „Аз съзнавам каква огромна отговорност лично за мен и за новото начало е това доверие и ще го оправдая. А аз държа на думата си. Страната ни и всички хора заслужават много повече от своите политици и „Новото начало” ще бъде гарантът, че тази отговорност ще бъде неотменимото условие занапред”, се казва в позицията.

Делян Пеевски: Новото начало е необратим факт. И това е окончателно

ИТН също видяха успех в изборния си резултат, но останаха лаконични по темата за следващо правителство. „Прекалено е рано да коментираме всякакви роли и разговори. Няма да работим с формацията около Делян Пеевски”, заяви Тошко Йорданов.  

Йорданов: ИТН се представи изключително стабилно. На тези избори също бележим ръст

„БСП-Обединена левица”, „Алианс за права и свободи”, „Величие” и новата формация в парламента - МЕЧ, запазиха мълчание в изборната нощ.