Може ли да се стигне до война за таланти

Недостигът на работна ръка принуждава много страни да разработят нови стратегии за набиране на квалифицирани специалисти от чужбина. Говори се дори за война на таланти. Преди години Нидерландия имаше идея как да спечели тази битка. Тя привлича чуждестранна квалифицирана работна ръка с данъчни облекчения, а много нидерландски компании предлагат допълнителни стимули.

NXP произвежда и разработва чипове главно за автомобилния сектор в своя завод в Неймеген. Компанията е третият по големина производител на полупроводници в Европа по пазарна капитализация, с над 34 500 служители в цял свят. Пазарът е силно конкурентен, като Южна Корея, Тайван и Китай са водещи в света по производствен капацитет.

Германия определи квота за чуждестранни работници

Около 2800 служители на NXP работят в Нидерландия. За да се подържа дейността на компанията, са необходими квалифицирани работници от чужбина.

„Условията на живот, цялата инфраструктура, програмите, които имаме за партньори, начинът на живот, това, че имаме всякакви общности около нас - всичко се натрупва. Данъчната система със сигурност е нещо, което споменаваме на студентите или на работниците. Така ги привличаме да работят за нас”, обясни директорът на NXP Жан Шрерс.

Схемата за данъчни облекчения изглежда така - 30% от приходите са освободени от данъци през първите 20 месеца. 20% за следващите 20 месеца. И 10% от доходите са освободени от данъци за още 20 месеца. Общо пет години данъчни облекчения за международните работници, при условие че отговарят на критериите.

Нидерландската схема е насочена главно към намаляване на тежестта за хората, така че като се преместят в страната да бъдат подпомогнати през първите няколко години. С течение на времето обаче системата става все по-малко щедра. 

Редактор: Георги Генов