Може ли традицията на човешките пиршества да има своите корени дълбоко в еволюционната история

Изследователи заснеха за първи път диви шимпанзета да ядат и споделят плодове, съдържащи алкохол.

Специалисти от Университета в Ексетър в Англия са записали как шимпанзета споделят ферментирал африкански хлебен плод с помощта на камери в Националния парк “Кантанез” в Гвинея-Бисау. Учените казват, че откритията повдигат въпроси дали и защо шимпанзетата умишлено търсят алкохол. Те ги оприличават на хората, консумиращи алкохол за социални връзки.

„За хората знаем, че пиенето води до освобождаване на допамин и ендорфини и произтичащото от това чувство на щастие и релаксация“, каза Анна Боуланд от Университета в Ексетър в Англия. „Знаем също, че споделянето на алкохол при хората по време на пиршества помага за формирането и укрепването на социалните връзки“, добави тя. „Дали дивите шимпанзета биха могли да получат подобни ползи, анализират учените. Те са заснели шимпанзета, споделящи ферментирали плодове, в 10 отделни случая. Те са тествани за съдържание на алкохол и най-високото установено е 0,61%.

Див орангутан излекува раната си с тропическо растение (СНИМКА)

„Малко вероятно е животните да се напият, тъй като това очевидно не би подобрило шансовете им за оцеляване”, добавят експертите. Влиянието на алкохола върху метаболизма на шимпанзетата е неизвестно.

„Шимпанзетата не споделят храна през цялото време, така че това поведение с ферментиралите плодове може да е важно“, каза Кимбърли Хокингс от Университета в Ексетър. „Трябва да разберем дали те умишлено търсят плодове с алкохол и как ги метаболизират, но това държание може да е ранен еволюционен етап на пиршество. Ако е така, това предполага, че човешката традиция за пирове може да има своите корени дълбоко в нашата еволюционна история“, казва още Хокингс.

Редактор: Иван Иванов
Източник: Смилен Савов, БТА