След десетилетия на разруха, местни предприемачи възстановяват изоставени съветски плантации
Грузинският чай се завръща на пазарите. След десетилетия на разруха, местни предприемачи възстановяват изоставени съветски плантации. С подкрепа от държавата, те се стремят да върнат загубената слава на този някога процъфтяващ сектор.
Плодородните в миналото плантации днес са обрасли с гъсти храсти, а фабриките тънат в разруха.
„Грузия беше много известна с чая си. Тук, в нашия регион, имаше 28 големи фабрики, които произвеждаха чай, а основният ни пазар беше тогавашният Съветски съюз”, казва Ника Сиоридзе, съосновател на „Greengold Tea Factory”.
Грузия започва да произвежда чай в началото на 20-ти век, след като китайски агроном, поканен от руските власти, помага да се развие индустрията.
„Института за чай и други субтропични култури разполагаше с най-различни лаборатории. Провеждаха се най-различни експерименти и изследвания”, казва Лика Мегреладзе, собственик на малка плантация за чай.
Пица, но по грузински: Как се приготвя хачапури
Разпадането на Съветския съюз и обявяването на независимостта на Грузия през 1991 година се оказва фатален удар за чаената индустрия на страната. В този период се отваря нов пазар, който позволява по-евтин внос от Азия, а икономическата криза в началото на 90-те води до чести прекъсвания на електрозахранването и разграбване на чаените фабрики за резервни части и скрап. Днес, след като са изминали повече от три десетилетия, някои местни жители се опитват да съживят сектора.
„В продължение на десетилетия тук не се случваше нищо и всичко беше обрасло. Но преди около 10 години тази плантация оживя отново. Днес ние също провеждаме експерименти в нашите полета и фабрики, за да създадем нови видове чай”, казва Ника Сиоридзе.
При управлението на Съветския съюз, който поставяше количеството над качеството, грузинският чай си спечелва лоша репутация. В полетата се е отглеждал предимно обикновен черен чай, който се събирал с помощта с машини, като по този начин в сместа попадали по-стари листа и дори стъбла.
„Ние трябва да се различим от китайските и тайванските производители. Трябва да намерим своя ниша и да създадем собствен, уникален чай. Това няма да е лесно, защото цялата индустрия тук беше рухнала”, обяснява Сиоридзе.
Днес, целта на производителите е да възстановят индустрията и да утвърдят грузинския чай на местните и международни пазари.
Последвайте ни