Инцидентът станал в централната част на София

Граждански арест в центъра на София. Минувачи задържаха пиян шофьор, ударил две коли. Инцидентът е заснет от главния редактор на вестник „168 часа”.

По темата

Малко след 19:00 часа вечерта на кръстовището при моста „Чавдар”. Неуспешен опит на шофьор да завие и следва удар. А след него и втори.

„Първия инцидент е с автомобил, чакащ в колона. След което включва задна – заобикаля първия автомобил и удря втори”, разказва инспектор Бисер Цветков от Пътна полиция – София.

„Удари се доста силно, доколкото можем да съдим по отворените въздушни възглавници, слава Богу няма тежко пострадали хора”, заяви главният редактор на вестник „168 часа” Слави Ангелов.

Шофьорът излиза от колата залитайки и се държи неадекватно. Случайните свидетели на инцидента обаче не позволяват да се измъкне. И го задържат.

„Той беше сложен от тях на земята, бяха му затиснали крака и го държаха за едната ръка, но със сигурност никой не е упражнявал върху него никакво насилие”, заяви Слави Ангелов.

Близо половин час след сигнала пристига и патрулка. Нарушителят обаче отказва проба с дрегер. Последвало наказание - без книжка за 2 години и 2 000 лв. глоба.

„Това е досието на водача. Съдържа 10 страници – без колан, червен сигнал, телефон, превишена скорост, други ПТП-та. Има 44 нарушения, установени с акт и 15 броя фишове”, заяви още инспектор Цветков.

 Превишили ли са обаче гражданите правата си, задържайки нарушителя?

„Аз бях свидетел на граждански арест, но след време, ако правосъдието в България продължава по същия начин, можем да станем свидетели и на граждански присъди”, коментира Слави Ангелов.

Законът не позволява граждански арести. С едно изключение – при неизбежна отбрана,  т.е. за да спрат друго престъпление.

„Ако той е имал намерение да се качи в колата, която да кара в нетрезво състояние, това е престъпление и всички граждани, които са го спрели, са извърши действия по неизбежна охрана”, коментира адвокат Димо Господинов.

Не така стои въпросът при станалите популярни през последната година арести на бежанци.

„Разликата е дали в единия случай предотвратяваш престъпление, а в другия случай – се възприемаш за полицай”, коментира адвокатът.