Министърът на финансите на страната обяви, че отново ще бъдат изградени кабини за митничарите на сухопътните морските и въздушните граници...

Дания, една от държавите членки на Шенген, ще въведе отново контрол по границите си с Германия и Швеция до няколко седмици. Министърът на финансите на страната обяви, че отново ще бъдат изградени кабини за митничарите на сухопътните морските и въздушните граници.  


До 2-3 седмици на границите ще бъде поставено електронно оборудване. Датските митнически служители обаче няма да проверяват всички преминаващи, а ще избират определени лица на случаен принцип. Властите в Копенхаген обясниха, че възстановяването на контрола по границите е съвместимо с шенгенското споразумение. Решението е взето под натиска на популистката дясна Народна партия.


В замяна формацията обеща да подкрепи пенсионната реформа на правителството. Лидерът на десните заяви, че мярката ще намали броя на нелегалните имигранти и ще понижи нивото на организираната престъпност. Шенгенското споразумение, което датира от 1995-а година, премахва националните граници между държавите.


Документът разрешава на гражданите им да се движат свободно между тях без паспортни проверки. Дания се присъедини към него през 2001-а година, заедно с другите скандинавски държави.