На свой ред НЕК ЕАД е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси.

На 16 август изтече срокът, даден от Националната електрическа компания ЕАД на руската компания ЗАО \"Атомстройекспорт\" (ЗАО АСЕ) да оттегли иска си срещу българската електрическа компания, съобщиха от НЕК.

В края на миналата седмица, след преговори в София НЕК ЕАД изпрати официално писмо на Росатом и ЗАО АСЕ с предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ \"Белене\". Важна предпоставка за продължаване на работата по проекта в конструктивен дух бе в срок до 16 август 20011 година ЗАО АСЕ да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. До края на месец септември тази година, в дух на добра воля, страните да изработят график за уреждане на взаимните си финансови претенции, се казва още в предложението на НЕК. Освен това, сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си в оперативен порядък.

До 16 август ЗАО АСЕ не изпрати отговор за оттегляне на иска си. НЕК ЕАД изразява загриженост, че такъв подход от страна на АСЕ не е от полза за развитието на проекта.

На свой ред НЕК ЕАД е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси. На 17 август компанията изпрати писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ЕАД ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември.

Заведеният от ЗАО АСЕ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ Белене като цяло, се казва в писмото на НЕК ЕАД до руската страна. В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че ЗАО АСЕ има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта. /БГНЕС