Заради фиктивни назначения, отклоняване на държавни средства, злоупотреба с доверие и извличане на полза...

В Париж се подновява делото срещу бившия френски президент Жак Ширак заради фиктивни назначения, отклоняване на държавни средства, злоупотреба с доверие и извличане на полза.

 

Вероятно Ширак няма да бъде на самото съдебно заседание заради здравословни проблеми. Очаква се решението на съда дали да позволи отсъствието и занапред.

 

Делото започна през март, но заради процедурни проблеми беше прекратено и отложено до днес. След като 12 години беше защитен с имунитет като президент, Ширак ще трябва да отговаря за действия от началото на 90-те години, когато е кмет на Париж.

 

Той е заподозрян, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Сбор за републиката да получават заплати от парижкото кметство. Ако бъде признат за виновен, Ширак може да получи до 10 години затвор и 150 000 евро глоба.

 

Друг политик – експремиерът на Исландия Гейр Хорде, се явява в съда. Той трябва да отговоря по обвинения, че носи отговорност за рухването на финансовата система на страната преди 3 години.

 

Хорде определи процеса като фарс и беше категоричен, че не само не е виновен за финансовия колапс, но неговото правителство е спасило страната от банкрут.