Евразийският съюз ще комбинира човешкия и икономически капитал на членките си...

Руският премиер Владимир Путин призова за обединение на бившите съветски републики в \"Евразийски съюз\" в статия, публикувана с изявлението му, че възнамерява да се завърне в Кремъл.

Материалът на министър-председателя във всекидневника \"Известия\", очертаващ грандиозния проект за интеграция на бившите съветски републики в съюз, идва пет месеца преди изборите, които може да го поставят начело на външната политика на Москва за поне още шест години. Статията, озаглавена \"Нов евразийски проект за интеграция: бъдещето, което започва днес\", възхвалява руското икономическо сътрудничество с Беларус и Казахстан. Путин обаче пише: \"Поставихме си много по-амбициозна цел, с която да преминем на следващото, по-високо ниво на интеграция – Евразийският съюз\", който ще \"бъде построен въз основа на опита на ЕС и останалите регионални коалиции\".

Русия от няколко години преследва по-тясно икономическо сътрудничество с бившите си съветски партньори и през 2009 сключи митнически съюз с Беларус и Казахстан. Путин тогава окачестви проекта като \"икономически пробив\" за всички бивши съветски държави, който ще разчупи както бариерите за бизнеса, така и тези за хората, търсещи по-добра работа. \"Идеята не е да пресъздадем Съветския Съюз в различна форма\", настоя премиерът и уточни, че Евразийският съюз ще комбинира човешкия и икономически капитал на членките си, за да \"осигури стабилността на глобалното развитие\". Политическият потенциал на проекта, твърди Путин, е \"да създаде реални условия за промяна на геополитическата и геоикономическата конфигурация на континента. Той несъмнено ще окаже положителен глобален ефект\", отбелязва още той. /АФП