Това прави близо 60 процента от общата смъртност при природни бедствия...

Над 780 000 души са загинали при земетресения или от последствията им през последното десетилетие. Това прави близо 60 процента от общата смъртност при природни бедствия.


Проучването на британското списание \"Лансет\" не включва тази година и не се взети предвид хилядите жертви от труса в Япония през март.


Освен тези смъртни случаи, земетресенията са засегнали пряко още 2 милиарда души през изследвания период, посочва от изданието. Най-смъртоносно е било земетресението в Хаити на 12 януари 2010 г. с магнитуд 7,0. То е взело 316 000 жертви.


Трусът с магнитуд 9,1 по Рихтер, който предизвика цунами в Индийския океан на 26-ти декември 2004 – та година взе 227 000 жертви.


Изследването на \"Лансет\" има за цел политическите управници и спасителните организации да осъзнаят, че земетресенията са приоритет по отношение на общественото здраве.


\"Тежките земетресения може да доведат до брой жертви между 1 и 8 процента от застрашеното население\" и около един убит на всеки трима ранени. Предвид увеличаването на световното население и разширяването на градоустройството в рисковите зони, заплахата от земетресенията ще нарасне още повече в близките години, предупреждават експерти.


Редица мегаполиси с многомилионно население като Токио, Мексико, Лос Анджелис и Истанбул са разположени в земетръсни зони.