Всички основни политически партии подкрепят евроинтеграцията на страната...

В Хърватия се провежда референдум за европейското членство на страната. Проучванията на общественото мнение в навечерието на гласуването показват, че около 60% от хърватите подкрепят присъединяването на страната към Европейския съюз.

 

За да бъде валиден вотът, е необходимо да са гласували повече от половината от над 4.5 милиона души имащи право на глас. Изборните бюра затварят в 20.00 часа българско време.

 

Ако поддръжниците на евроинтеграцията надделеят, Хърватия ще стане пълноправен член на Обединена Европа през юли 2013 година. Останалите 27 страни също ще трябва да дадат своето одобрение, като ратифицират присъединителния договор на балканската държава.

 

Всички основни политически партии подкрепят евроинтеграцията на страната. Най-силният аргумент на тези, които са против са свързани с опасенията от загуба на суверенитет, само две десетилетия след като Хърватия си извоюва независимост.

 

Според подкрепящите присъединяването към ЕС, това е най-добрият вариант за страната в дългосрочна перспектива.

 

\"Европа няма да разреши всички наши проблеми, но представлява огромна възможност\", заяви по повод референдума хърватският президент Иво Йосипович.