В родината си се завърнаха част от оцелелите при инцидента в Швейцария

Днес в Белгия е обявен национален траур в памет на жертвите на автобусната катастрофа в Швейцария. Отменени са заседанията на Федералния парламент и правителството. В 11.00 часа ще бъде запазена минута мълчание. След това камбаните на църквите в цялата страна ще бият в продължение на няколко минути.

 

Междувременно тази нощ в страната си се завърнаха първите ученици, оцелели след инцидента. Децата, които се намираха в автобуса, където загинаха 22 ученици и шестима възрастни, пристигнаха на военното летище Мелсбрук на борда на правителствен самолет малко след полунощ. Става дума за осем леко ранени деца, които са били изписани от болницата.

 

12 деца остават на лечение в град Сион.

 

Трима от по-тежко ранените ученици са прехвърлени в болница в Лозана, а едно дете е откарано в болница в Берн.

 

В същото време собствениците на фирмата \"Топ турс\", чийто автобус катастрофира в тунела в кантона Вале във вторник вечер, отрекоха версията, че трагедията е била предизвикана от шофьора, който се опитвал да пусне диск с филм или музика за пътниците. Според представителите на превозвача, децата не са можели да наблюдават от седалките си действията на шофьора. От фирмата твърдят, че четящото устройство за дискове в конкретния автобус се е намирало зад шофьора.

 

Аутопсията на двамата шофьори, които са били със 7-годишен стаж във фирмата, е приключила със заключението, че те не са били пияни, уморени или болни, а техническата експертиза заключава, че автобусът, произведен преди 10 години, е бил изправен.