Арабската лига ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да преразгледа политиката си към Сирия....

Сирия не изпълнява мирния план и не е изтеглила войските и тежките си оръжия от населени места, заяви генералният секретар на ООН - Бан Ки-мун. Той изрази дълбокото си безпокойство от продължаващите убийства в страната, обстрелите и експлозиите в жилищни райони. Арабската лига от своя страна настоя за защита на цивилното население.

Арабската лига обяви, че ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да преразгледа политиката си към Сирия, ако режимът не изпълни изцяло и незабавно ангажимента си за спиране на огъня.

В изявление на външните министри на Арабската лига от срещата им в Кайро се казва, че режимът на Дамаск преговаря и в същото време убива собствения си народ. Министрите искат от Мароко, който в момента е член на Съвета за сигурност, да предаде искането им на заседанието на Съвета на 5 май, което ще е посветено на Сирия.

Арабската организация призова също Сирия да даде неограничен достъп на наблюдателите на ООН и да се въздържа от наказателни акции срещу цивилни, които се свързват с Арабската лига и предоставят информация.