Данните в статистиката, обаче, са изкуствено завишени, казват синдикати. Вижте защо...

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата се е увеличила с малко над половин процент, спрямо четвъртото тримесечие на 2011-та. Така средното възнаграждение на месец достигна размер от 731 лева, показват данните на националната статистика.

Увеличението спрямо същия период на 2011 г. е  почти 9%. Но, според синдикатите, това не означава, че работещите изкарват повече, а се дължи на структурни особености и би трябвало да го свържем по-скоро с ръста на безработицата.

Изчисляването на средната работна заплата става от Фонда за работни заплати, разделен на броя на заетите лица. От тук изхожда тази величина като изкуствено нарастваща. Работодателите уволняват и продължават да уволняват най-ниско квалифицирания персонал. Те задържат висококвалифицираните хора, с по-високи заплати.

Към март най-високи заплати в този период са получавали заетите в сектора  „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", както и в далекосъобщенията - средно по 1724 лева.

В това влизат филмопроизводство, радио, телевизия, както и високите технологии. Това е единствената област където отбелязваме такава нарастваща тенденция за  повишаване на заетостта и успоредно повишаване на средната работна заплата.

Най-ниско платени са били наетите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - средно по 475 лева на месец.

Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.