В неделя президентът се среща с представените партии в опит за излизане от политическата криза..

Предстои последен опит на гръцките партии да преодолеят правителствената криза в страната след изборите. Гръцкият президент Каролос Папуляс свиква на среща лидерите на парламентарно представените партии. Те трябва да опитат да се споразумеят за правителство на националното единство.

До тази ситуация се стигна след като и лидерът на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос официално върна днес проучвателния мандат за съставяне на коалиционно правителство. Той беше третият и последен лидер, който направи безуспешен опит да състави коалиционно правителство след парламентарните избори в неделя, на които нито една политическа сила не получи мнозинство в парламента.

Последната възможност за излизане от политическата криза остава насрочената за неделя среща при президента Папуляс на парламентарно представените партии.

Междувременно, гръцката лява радикална коалиция „Сириза" за първи път излиза начело в допитванията за обществените нагласи. Коалицията се обяви срещу кредитните споразумения с Европейския съюз и МВФ, а лидерът й Алексис Ципрас заяви, че няма да участва в правителство, което подкрепя радикалните мерки наложени на Гърция.