За минути, остана само пепел от непочитваното години наред поле с висока суха трева и храсти.

Огромна площ сухи треви и храсти се запали в рания следобед в околностите на столичния квартал "Дружба". Пламъците обхванаха площите южно от булевард "Брюксел".

Жертви и материални щети няма. В опасност за около час обаче бяха няколко бизнес сгради.

Огнената стихия се разрази в най-голямата жега около 14:30 часа. Пламъците погълнаха обширната територия между бул. "Брюксел", ЖП линията от София в посока Пловдив и бизнес сградите около Летище „София”. За минути, остана само пепел от непочитваното години наред поле с висока суха трева и храсти.

Пристигнаха няколко противопожарни коли. Проблем за пожарникарите се оказа вятърът, който на моменти обезсмисляше всички усилия за потушаване на огъня.

За щастие ЖП линията София-Пловдив успя да предпази бизнесцентъра откъм квартал "Дружба" и до сериозни материални щети не се стигна.

При високите температури всеки фас от цигара или кибритена клечка са потенциална опасност, напомнят от главна дирекция "ПБЗН".

Фатална може да бъде и изхвърлена стъклена бутилка или парчета от нея. В жегата стъклото играе ролята на лупа и може да подпали всеки сух материал около себе си.

Репортер: Николай Василковски