Калта, извличана от дъното на Поморийското езеро, е позната още от древността...

Хиляди туристи се стекоха в Поморие, за да се докоснат до лечебните свойства на калта, добивана от векове от езерото край града.

 

Балнеоцентърът изкушава летовниците с древноегипетски кални бани и специални медицински процедури.

 

Лечебната сила на Поморийското езеро е била известна още от древността. Калта, извличана от дъното му, е давала нов живот на редица знатни особи, дори императори. Траките го наричали езерото на трите нимфи, а процедурите, които се правили преди векове, се правят и до днес.

 

Марк учи в Дания, но дойде ли лятото, идва в Поморие. Разказва, че калните бани го зареждат с енергия и добро настроение. Започва с египетските процедури на майтап.

 

Калта тук е уникална заради водораслото зеленика, което плава във водите на езерото. To съдържа елементи от цялата Менделеева таблица. Всички те в комбинация с море, слънце и пясък водят до уникални резултати.

 

Сега освен край самото езеро, лечебните бани се правят и в санаториума край Поморие. Там пациентите лягат във вани, в които калта се смесва с морска вода. Златко Златев получава сила от тази комбинация повече от 30 години.

 

Освен лечебната кал, трупана от хилядолетия на дъното на езерото, в Поморие се използва и специална луга - краен продукт при солодобива. Разтворът от различни йони дава най-добри резултати при проблеми на опорно-днигателния апарат и стоматологичните заболявания.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.