За да оставим колата си в „синя зона”, ще трябва да плащаме по 2 лева на час...

Шофьорите в София, на които се налага да паркират в идеалния център на града, вече ще плащат двойно повече за това. От 1 септември цената на услугата става 2 лева на час, с ограничение за престой до два часа.

 
В по-широкия център или така наречената „зелена зона” час паркиране ще струва 1 лев, като в тези зони ще можете да оставите автомобила си за максимум четири часа. 
 
От днес платеното паркиране ще бъде в часовата зона 08.00-19.00 часа в делничните дни и до 14.00 часа в събота.
Живеещите в центъра пък ще трябва да купуват месечни или годишни винетни стикери за паркиране от 1 октомври. Дотогава е гратисният период, в който няма да се плаща такава такса.
 
За да оставят колите си в близост до домовете си, живеещите в „синята зона” ще плащат 150 лева на година. Стикерът за същия период в „зелената зона” пък ще струва 100 лева.
 
Дебатите около приемането на Наредбата за синя зона бяха съпроводени с редица протести на граждани, които се обявиха против по-високите цени. Общинари се срещнаха с тях и ги поканиха на заседание на извънредна транспортна комисия, но компромисно решение така и не беше взето.
 
На 13 септември предстои поредната дискусия между софиянци и членовете на комисията, на която ще се обсъждат всички предложения за промени в наредбата. Те ще трябва да са съобразени с настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова за облекчена процедура за издаването на стикери за живеещите в центъра. За целта те ще трябва да представят различни документи, сред които и нотариален акт за собственост на имот. Търси се вариант собственикът на дадено жилище да може да прехвърля правото си за паркиране на някой друг.