Наскоро анкетна комисия критикува Щатите за липсата на опитен охранителен персонал

Държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че приема критиките на комисията, която разследва нападението срещу американското консулството в либийския град Бенгази. При нападението на 11-ти септември беше убит американският посланик и още трима американци.


Независимата анкетна комисия остро критикува Държавния департамент за липсата на опитен охранителен персонал и за това, че се е разчитало на непроверени местни милиции да пазят комплекса.


В доклада се говори за "системни неуспехи", за лошо управление и за "очебийно неадекватно" отношение към сигурността на консулството.


В писмо до комисиите на Конгреса Хилари Клинтън заявява, че е инструктирала департамента "бързо и изцяло" да изпълни препоръките, съдържащи се в доклада, които са 29 на брой.


Съединените щати ще изпратят допълнително стотици морски пехотинци за охрана на обекти в чужбина, ще бъдат поискани повече пари за подобряване на сигурността и ще бъде назначен служител на Държавния департамент, който да наблюдава "високорисковите постове".