Съдът отхвърли експертиза на проповедите в родопските джамии

Нов скандал избухна по делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик. Адвокатите и съдът оспориха и отхвърлиха първата приложена експертиза в процеса. Именно тя разкрива какво точно са проповядвали 13-те имами в джамиите в Родопите.

За първи път съдът чу проповедите, изповядани в някои от джамиите. В тях се призовава мюсюлманите да не гласуват, защото властта принадлежи на Аллах и не трябва да се дава на парламентаристите. Демокрацията се счита за безбожие, равняващо се на магьосничество и се  поддържала от неверници, каквито вече били и мохамеданите. Имало и призиви за джихад. Преводът на текстовете от турски на български език предизвика ожесточени спорове.

Неточен превод и тенденциозно предлагане на коментари и становища на ислямски специалисти, касаещи ислямската държава” – така Али Хайредин, който е един от обвиняемите за радикален ислям, коментира превода.

„Те адаптират текстовете към наше време и по този начин се получава голям абсурд. Ами да вземат Корана и да ни съдят по него тогава”, допълва той.

Експертът, който прокуратурата е ангажирала с превода и анализа на проповедите, е доцоцент Юлия Кирилова. Тя е специалист по турска филология в Софиийския университет. Адвокатите възразиха, че тя няма познания по ислямската религия и съдът не прие заключението от експертизата.

„Несериозно е обвинението да се позовава на заключение на вещите лица относно тълкуването на Корана. Аз смятам, че са много малко хората, които биха се ангажирали изобщо да тълкуват и да кажат кое е вярното приложение на една религия. Няма в света човек, който да ви каже как е правилно да се тълкува религията и има ли Бог”, на мнение е адвокатът Инна Лулчева.

Заради неточности съдът не прие и експертизата на документите от арабски на български език. В тях е записано колко пари е получавал от Саудитска Арабия всеки един от подсъдимите, за да проповяда в джамиите антидемократична идеология. Делото продължава и утре, 20 декември.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев