България разчита на Ливан за информация, Европол ще финансира следствен експеримент

Главният прокурор Сотир Цацаров не е притеснен от „обоснованото предположение”, че „Хизбулла” е свързана с атентата в Бургас, направено от управляващите след вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента.

„Не ме притеснява този термин”, заяви Цацаров в ефира на националното радио и обясни, че той се ползва, „когато преценяваме основанията за даване на мярка за неотклонение в съда”. Обвинителят на републиката призна все пак, че тук понятието е употребено в друг смисъл, но посочи, че това е резултат от анализ по делото до този момент, а разследването не е завършило като наказателен процес.

Останалото са изводи на определени специални служби. При наличието на този материал са направени тези изводи”, каза още Цацаров, според когото „прокуратурата не може да се използва за вземане на едно или друго политическо решение… не може да е основа или оправдание…”

На базата на доказателствения материал държавното обвинение планира допълнителни действия по разследването на атентата, отбеляза Сотир Цацаров. Освен на Израел, Мароко и Австралия, до които са изпратени съдебни поръчки, България разчита и на добрите отношения с Ливан, за да получи допълнителна информация, стана ясно от думите на главния прокурор.  

Според Цацаров целта на терористите е била да взривят автобуса с израелските туристи в движение, но поради грешка или други причини експлозивите са били детонирани преждевременно. За установяване на точните обстоятелства ще помогне следственият експеримент, който ще бъде финансиран частично от Европол. Експериментът за атентата край Бургас може да се проведе най-рано през април на територия, в която могат да се избегнат последици от взрив като например военни авиобази.