Засега опасност от скок на лихвите у нас няма, успокояват експерти

Експерти твърдят, че политическата криза може да има сериозни икономически последствия, като например, да окаже влияние върху лихвите по кредитите. Икономисти обясняват, че това може да стане, ако банките започнат да заемат външен капитал, за да могат да кредитират.


Политическият риск за различните държави и съответно за финансовите институции, опериращи в тях, се измерва с цената на застраховките срещу фалит. В деня, в който премиерът обяви, че се оттегля, застраховката за България поскъпна с 10%.


Това на практика показва, че чуждите инвеститори смятат за по-рисково да насочват пари у нас. Така имат и основания да искат по-високи лихви при отпускане на финансиране. Според експерти това е нормална стъпка и е логично инвеститорът или банката, която дава парите да търси вариант да се презастрахова - именно заради несигурността.


Засега опасност от скок на лихвите у нас няма, тъй като банките разчитат основно на набраните от нас депозити, за да кредитират. Банките ни обаче вече са свикнали на сътресения - най-малкото световната икономическа криза ги подготви за различни трусове и все пак ако се стигне до вдигане на лихви скока ще бъде различен за различните банки.


Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортер: Нели Тодорова