Цените ги изчислява ДКЕВР, отбеляза енергийният министър Делян Добрев

Нови цени на електроенергията може да има от 1 март, обяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като депутатите приеха единодушно промени в Закона за енергетиката.

Измененията, които минаха на първо и второ четене, за да могат да бъдат обнародвани в Държавен вестник в четвъртък, ще дадат възможност на държавния регулатор да заседава в петък или още утре и да реши за цената на тока. Решението на ДКЕВР ще влезе в сила от деня на приемането му.

„Не искам да се произнасям по отношение на цените, има си регулатор. Ние нямаме ценовици в министерството”, посочи Добрев. От думите му стана ясно, че онези 8%, за които спомена премиерът в оставка Бойко Борисов, са били на базата на предварителна прогноза на регулатора.

Въпреки че сам не се ангажира с прогноза за размера на намалението, Делян Добрев обясни, че то може да дойде по два начина – чрез намаляване на квотата за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ „Козлодуй” в електричеството за вътрешно потребление и чрез намаляване на признатите технологични загуби на електроразпределителните дружества от 15 на 10%.

Решението на ДКЕВР за намаление на цените на електроенергията обаче няма да е със задна дата, а ще е от 1 март, уточни енергийният министър. Попитан за съдбата на досегашните високи сметки той отбеляза, че всички граждани, които се съмняват в тях могат да поискат проверка както на показанията на електромерите, така и на самите електромери.
 

На този етап това нямало да има негативен ефект за АЕЦ „Козлодуй”. Депутати обаче съзряха други опасности в напълно развързаните ръце на енергийния регулатор:

„Всички ние в момента сме напълно убедени, че комисията утре ще вземе решение за намаляване цената на електроенергията. Нищо не гарантира, че следващото решение няма да бъде в обратна посока”, коментира Иван Иванов от ДСБ.