В Софийския постигнаха моментален успех, в УНСС продължават с протеста

И студентите излязоха на протест. Възпитаници на Софийския университет се обявиха против увеличението на таксите им. По план от началото на новата учебна година студентите ще плащат с 8% повече за семестър.

Почти веднага след началото на протеста обаче дойде и обратът. Ръководството на университета отмени решението си и таксите ще останат без промяна.

По същото време недоволство имаше и пред УНСС.  За студентите там е предвидено таксите да скочат още повече - с 30 на сто.  Все още не е ясно обаче дали и те ще постигнат успех в исканията си за отпадане на увеличението.  

Ръководството на университета се срещна с представители на протестиращите, но дали ще отмени решението си ще стане ясно утре. Протестът на младите хора не беше подкрепен от студентския съвет. Помощ в организацията оказали колегите им от Софийския университет.

Ако таксите в УНСС скочат с една трета, студентите изчисляват, че най-сериозно ще пострадат магистрите -  те ще трябва да плащат вместо 1000 лева, както е сега, близо 1400 на семестър.

От Университета по архитектура, строителство и геодезия също планираха да вдигнат таксите с 9%. Но обясниха, че има възможност решението да бъде отменено в понеделник.