„Всяка друга политика щеше да доведе до фалит страната”, допълни още Симеон Дянков

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков говори за последно пред депутатите. В парламента той обясни, че предвиденото увеличение на пенсиите трябва да стане от 1 април.

Според Дянков, правителството на ГЕРБ е водило единствената възможна политика във валутен борд. Всичко друго щяло да доведе страната до фалит.

По време на последния си парламентарен контрол Симеон Дянков отговори на въпросите на опозицията и чуе неприятни коментари по свой адрес.

Мая Манолова от Коалиция за България го попита дали ще осигури получаването на енергийни помощи на българските граждани, за да могат да си платят високите сметки за ток. „Краткият отговор” на вицепремиера в оставка беше „не”, което обясни с думите: „Кредитът на доверие, който имах като финансов министър се изчерпа преди известно време. Така че тези въпроси и правилното им решаване се надявам да в следващия служебен кабинет да бъдат едни от първите въпроси за обсъждане.

От БСП не приеха обяснението и продължиха да настояват енергийните помощи, които се дават през септември, да бъдат раздадени сега. Дянков обясни, че няма законова база, по която той като министър в оставка да даде този тип целеви помощи.

Не си ли давате сметка, че за хората вие сте главният виновник? За хората вие сте злият демон?”, попита го Манолова.  

„Много добре си давам сметка, че съм най-необичаният човек в България. Но това по време на криза и извън криза е ролята на един финансов министър”, не остана длъжен Симеон Дянков, който не се отрече от водената от него фискална политика и обясни, че на фона на Европа България е в добро финансово състояние. Той обясни също, че благодарение на неговата твърдост страната е избегнала фалит в края на 2009 и началото на 2010-а година. Констатацията беше повторена и в кулоарите на парламента:

Горд съм от това, което сме го направили, би трябвало и целият народ, защото бяха наистина много трудни четири години.”

Симеон Дянков не задоволи любопитството на журналистите по въпроса дали сам е подал оставка или е бил отстранен от правителството. Стана ясно обаче, че с политическата кариера на Дянков е свършено, но пред него стои друга перспектива – „научна дейност в САЩ”.

Репортер: Ина Гълъбова