Проектът е дело на британски зоолози, всеки може да регистрира своя любимец

Колко котки има на земята? Отговор на този въпрос търси лондонското зоологично общество. Членовете му са създали интернет карта, в която всеки може да регистрира своя домашен любимец.

Котките определено имат афинитет към технологиите. За тях са създадени десетки приложения, които изпитват техните инстинкти.

Сега амбицията на зоолозите в Лондон е да създадат платформа, подобие на социална мрежа за котките по света. Карта, на която всеки от нас може да регистрира своя пухкав приятел в голямото световно семейство.

И тъй като идеята тръгва от английската столица, там са регистрирани вече стотици котки. В системата са и двата тигъра от Суматра, които живеят в Лондонския зоопарк.

Инициативата набира скорост в глобален мащаб – хиляди котки от Норвегия, през Иран, чак то Хонк Конг вече са част от дигиталното общество.

Българското представителство засега е скромно. Докато съседите от Румъния присъстват с около 20 котки, у нас е регистрирана само котката Изи от Пловдив.

От научна гледна точка котешката карта е изключително ценна за зоолозите. А обикновените любители на тези домашни любимци лесно могат да проверят колко котки има в квартала и да се свържат помежду си.

Репортер: Николай Василковски