Това ще стане в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира, съобщи Росен Плевнелиев

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да обяви състава на служебното правителство във вторник. В същото време държавният глава трябва да издаде указ за разпускане на парламента и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 12-и май. 

 

Неочаквано президентът Росен Плевнелиев обяви в неделя пред австрийски журналисти кога ще представи новия служебен кабинет. Той не посочи конкретни фигури, но обяви за какво ще се бори новия екип.

 

„Сега ще ни се наложи да имаме няколко експерти в областта на икономиката. Новото правителство ще бъде представено във вторник, 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време според нашата Конституция парламентът се разпуска. Правителството ще се състои от мъже и жени, които са изградили своята репутация и компетентност от нулата. Тяхното мото ще бъде: „За Европа, за демокрацията, за икономическото развитие. Всички те ще работят за конструктивен диалог и ще се стремят към прагматични решения. И председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу попита кой ще бъде служебният премиер. Името ще бъде обявено във вторник”, се казва в изявлението на Плевнелиев.

 

Сред възможните фигури, които се спрягат за служебен премиер, са имената на националния омбудсман Константин Пенчев, на кмета на София Йорданка Фандъкова, на шефа на народната банка Иван Искров, както и на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Още миналата седмица в Брюксел президентът Плевнелиев обяви, че Георгиева няма да заеме този пост заради ангажиментите си към Еврокомисията. 

 

Междувременно бяха оповестени някои възможни имена на членовете на кабинета. Сред тях са тези на бизнес дамата Саша Безуханова, говори се, че постът на първи дипломат може да заеме Марин Райков, който е посланик в Париж. Все още няма официална информация, която да потвърждава това. 

 

Още през миналата седмица Росен Плевнелиев обяви, че ще има структурни кабинети в служебния кабинет. Най-вероятно ще има трима вицепремиери. Един от тях ще е икономически, един ще отговаря за социалната политика, а най-вероятно ще има и вицепремиер, който да се грижи за еврофондовете. 

 

Повече по темата - във видеото!