Бедствено остава положението в областите Габрово, Дряново и Трявна

Последиците от ураганната буря връхлетяла страната са почти овладени, съобщиха за Новините на Нова от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 


До момента бедствено остава положението в областите Габрово, Дряново и Трявна. Там все още има села и махали без електрозахранване.  Изцяло отворени са републиканската пътна мрежа и железопътната мрежа. Няма населени места без водоснабдяване, както и реален риск от наводнение.


Междувременно стихията взе втора жертва – възрастен мъж загина, след като падна от покрива на къщата си, където се качил да поправя щетите от урагана.


Два дни  след стихията почти всеки в Габрово има своята  история за сполетялото града бедствие. Коя от коя по- страховити.


В съботния ден повечето хора се заеха да отстраняват щетите нанесени на домовете им – кой, както и с каквото може.  


Хората бедстват. Всеки се оплаква, изнемогва и се чуди откъде и как да събере някой лев, за да направят някакъв междинен ремонт”, обясни Николай, който помага на съседите си да покрият покрива на кооперацията.


Срутилите се комини на покрива, които Николай поправя, за малко не падат в апартамента на семейство Тачеви, които разчитат н общината, за да се справят финансово с щетите от бурята.


На общината ще разчитат и стотици други габровци. На 16 март много от тях се възползваха от  разкритата приемна в администрацията за консултации и подаване на документи за безвъзмездна помощ.   


Междувременно работата по разчистването на паркове и улици от изкоренени дървета и отломки от сгради продължи

 

Подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Йовка Драганова