Партията, заедно с коалиционните си партньори, отново ще се яви на изборите под името „Коалиция за България”

Подготовката за изборите в БСП започна. След днешната партийна сбирка на социалистите стана ясно, че партията, заедно с коалиционните си партньори, отново ще се яви на изборите под името „Коалиция за България”. Съставът на групата на червените, който ще влязат в следващия парламент, ще бъде значително обновен. 


Заседанието на Националния съвет на БСП беше закрито за медиите. Въпреки това стана ясно, че още едно познато лице на левицата си е дало отвод и се отказва от участие в парламентарните избори. Това е Георги Пирински. Така той се нарежда до колегите си Любен Корнезов, Петър Димитров, Евгени Желев, Бойко Великов, които остават извън активната политика. 


Пред журналистите лидерът на левицата отговори на зачестилите слухове, че депутатските листи на БСП ще бъдат изчистени от стари лица. 


„Аз съм убеден, че е нужна голяма степен на обновление. И следващата ПГ ще бъде много сериозно обновена. Не самоцелно и не, за да бъде изхвърлен който и да било”, коментира председателят на БСП.  


Сергей Станишев обясни, че следващото правителство трябва да е експертно, което изключва участието на партийни лидери в него. Допълни и че квотният принцип, приложен по време на Тройната коалиция, повече не може да влезе в употреба. 


Следващото правителство не може да бъде механичен сбор на функции и сектори между партии, които в парламента биха застанали зад него”, убеден е Станишев.


Левите продължават да искат от служебното правителство обяснения какво са заварили от управлението на Бойко Борисов. 


„Мълчанието и развитието на тезата приемственост е убийствено за служебния кабинет от гледна точна на общественото доверие”, коментира още Сергей Станишев.